poniedziałek, 4 czerwca 2018

Rolada truskawkowa z kremem truskawkowym.



Polecam roladę z owocami truskawki z kremem truskawkowym.


Składniki:

jajka kurze 5 szt.
10 dag cukru
10 dag mąki pszennej
Cukier wanilinowy
sól szczypta
krem truskawkowy
truskawki 50 dag

Biszkopt:







Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy do masy utartej z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką, stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę ciągle delikatnie mieszając. Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut. Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy krem według instrukcji na opakowaniu, myjemy i osuszamy truskawki.

Wykonanie rolady:

Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy pokrojone w plasterki truskawki na całości. Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę, przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu.Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu. Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy.








Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz