środa, 20 czerwca 2018

Zaplataniec.



Zaplecione parówki z żółtym serem, papryką i pietruszką w cieście drożdżowym, posypane pestkami z dyni i czarnuszką. Idealna przekąska do piwa.


Składniki:

ciasto drożdżowe
parówki 3 szt.
parpyka żółta
ser żółty
natka pietruszki
pestki dyni
czarnuszka
jajko do posmarowania

Wykonanie:

Przepis na ciasto:

Składniki:

40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
8 łyżek oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie zaplatańca:

Z ciasta drożdżowego wałkujemy prostokątny placek o grubości 3-4 mm. Na środku placka układamy parówki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki. Boki placka nacinamy z obu stron, zaplatamy jak warkocz, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni i czarnuszką. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Upieczony zaplataniec podajemy ciepły jako przekąska do piwa.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz