środa, 18 lipca 2018

Bułki żytnie, śniadaniowe.



Śniadaniowe bułki żytnie z ziarnem słonecznika. Polecam.


Składniki:

mąka żytnia 700 g
mleko ciepłe 400 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 30 g
olej rzepakowy 8 łyżek
ziarna słonecznika do posypania

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka, cukrem drożdże i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy 6 bułek. Górną część bułki moczymy w wodzie i obtaczamy w ziarnie słonecznika. Bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po 60 minutach wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz