wtorek, 3 lipca 2018

Bulbynek z wędzonym boczkiem i szczypiorem.



Bulbynek, babka ziemniaczana, lub też babka kartoflana, z młodych ziemniaków do których dodałam zmielony, gotowany boczek wędzony, natkę pietruszki, koper i drobno pokrojony pęczek szczypioru. Jest to tradycyjna potrawa kuchni wschodniej.


Składniki:

młode ziemniaki 10 szt.
boczek wędzony, ugotowany i zmielony 30 dag
boczek wędzony surowy 5 plastrów do wyłożenia wierzchu babki
natka pietruszki
koper
szczypior pęczek
jajka kurze 2 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
kasza manna 2 łyżki
sól 1 łyżeczka (do smaku)
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka

Wykonanie:

Obrane, wymyte młode ziemniaki trzemy na dużych oczkach połowę a drugą połowę przez drobne oczka. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, kasze manną, sól, pieprz ziołowy, mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy. Wbijamy jajka i dodajemy zmielony boczek wędzony (gotowany), mieszamy. Na koniec dodajemy wymyty, drobno pokrojony szczypior, majeranek, wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy ciasto, odstawiamy na godzinę do lodówki żeby sobie odpoczęło. Po tym czasie wlewamy masę ziemniaczaną do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy plasterki wędzonego boczku, delikatnie polewamy 3 łyżkami oleju rzepakowego. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczoną babkę studzimy, wyjmujemy z formy jeszcze ciepłą, przewracając formę przykrytą talerzem do góry dnem. Delikatnie zdejmujemy papier, kroimy babkę na porcje i podajemy z kwaśną śmietaną, zimnym jogurtem lub maślanką.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz