wtorek, 31 lipca 2018

Lazania z mięsem mielonym.



Klasyczna lazania z mielonym mięsem, bez sosu beszamelowego. Jest to danie sycące. Przepis jest na 4 porcje.


Składniki:

mięso mielone 80 dag
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
pieczarki 3 szt.
przecier pomidorowy 4 łyżki
pomidory krojone z puszki
olej 100 ml
makaron lasagne
ser żółty 4 plastry
szczypior

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Przed końcem smażenia, smażymy na dużym ogniu w celu wyparowania wody. Formę smarujemy masłem, obkładamy plastrami makaronu lasagne. Układamy warstwę mięsa, nakrywamy warstwą makaronu lasagne, układamy drugą warstwę mięsa i przykrywamy mięso warstwą makaronu lasagne. Na wierzch układamy warstwę mięsa i wstawiamy formę do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia układamy warstwę plastrów sera żółtego, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem i ponownie dopiekamy przez 3-5 minut, aż rozpuści się ser. Upieczoną lazanię wykładamy na talerze i konsumujemy.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz