środa, 4 lipca 2018

Zupa fasolowa na ogonach wieprzowych.



Zupa fasolowa ugotowana na ogonach wieprzowych i wędzonce. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająco na tyle, że zupy nie potrzeba dosalać.


Składniki :

Fasola piękny Jaś 0,35 kg
ziemniaki 2 szt.
mrożony lubczyk 2 łyżki
korzeń pietruszki 1 szt.
marchew 1 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
wędzony chudy boczek 15 dag
ogony wieprzowe 2 szt.
cebula 1 szt.
przyprawa do fasoli 1 łyżka

Wykonanie:

Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 2 godzin. W między czasie gotujemy wymyte ogony wieprzowe i smażymy boczek wędzony z cebulą, marchwią i pietruszką. Ogony gotujemy około 1 godziny, do miękkości mięsa. Ugotowane ogony studzimy i ostudzone obieramy z mięsa, rozdrabniamy. Do osobnego garnka wlewamy 2 litry wywaru z gotowanych ogonów i w tym nie solonym wywarze gotujemy wymoczoną fasolę do momentu aż będzie miękka,około 60-90 minut, zależy od gatunku fasoli. Gdy fasola będzie już mięknięć dodajemy smażony boczek z warzywami, rozdrobnione mięso z ogonów i pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy pastą rosołową i przyprawą do fasoli. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i lubczyk. Możemy w razie potrzeby dodać troszkę majeranku suszonego.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz