czwartek, 16 sierpnia 2018

Drożdżowe buły z sezamem.



Bardzo smaczne, duże buły drożdżowe, posypane sezamem, idealne na poranne śniadanie. Polecam.


Składniki na 6 dużych bułek:

mąka pszenna 70 dag + do podsypania
olej roślinny 100 ml
jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)
drożdże świeże 25 g
cukier 3 łyżeczki
sól 1 łyżka
mleko ciepłe 400 ml
białko do posmarowania bułek
sezam do posypania bułek

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz