sobota, 27 października 2018

Smażone kawałki boczku.



Smażone kawałki boczku z cebulą, możemy podać jako ciepłą przekąskę z pieczywem lub jako danie z ziemniakami i surówką.

Składniki:

świeży boczek wieprzowy bez kości i skóry 1 kg
cebula 4 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieczywo

Wykonanie:

Wymyty, osuszony boczek kroimy w większe kawałki, doprawiamy pieprzem i solą, i smażymy na patelni z odrobiną smalcu wieprzowego na rumiany kolor ze wszystkich stron boczku. Gdy kawałki boczku będą rumiane dodajemy pokrojone w pół plastry cebulę i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do ładnego zeszklenia się cebuli. Usmażone kawałki boczku z cebulą podajemy z pieczywem lub można podać również z ziemniakami i surówką.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz