czwartek, 15 listopada 2018

Babka budyniowa.



Nie muszą być święta żeby upiec babkę. Prosta i szybka w wykonaniu babka budyniowa.


Składniki:

Ciasto:

masło 20 dag (1 kostka)
jajka kurze 4 szt.
cukier 10 dag
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna Typ-450 1 szklanka (250 ml)
budyń waniliowy 2 opak. po 40 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Lukier:

cukier puder 1 szklanka
sok z połowy cytryny
mleko w proszku 1 łyżeczka

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy w oddzielnej miseczce z budyniami i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Do utartych żółtek z cukrami dodajemy miękkie masło i ponownie ucieramy na pulchną masę. Do utartej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia, cały czas ucieramy do ładnego połączenia się składników. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do miski z utartym ciastem, całość delikatnie mieszamy patką do ładnego połączenia ciasta z pianką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem, posypanej bułką tartą formy z kominkiem. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika). Po upieczeniu pozostawiamy babką w piekarniku z lekko uchyloną klapą na 15-20 minut. W między czasie w małym rondelku robimy lukier, wsypujemy szklankę cukru pudru, 1 łyżeczkę mleka w proszku i dodajemy sok z połowy cytryny, mieszamy do powstania gładkiej gęstej masy. Po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy babkę z formy, ścinamy wierzch, odwracamy i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem. Polaną babkę lukrem możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz