środa, 28 listopada 2018

Chleb pszenny z pestkami dyni.



Chleb pszenny, upieczony na drożdżach, posypany pestkami z dyni.


Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna chlebowa 1 kg
woda 450 ml
sól 1 łyżka
drożdże instant (suszone) na 1 kg mąki (16 g)

Pomada:

mąka 1 czubata łyżka
woda 100 ml
sól szczypta

Opcjonalnie:

pestki dyni do posypania chleba

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go na wysypanej otrębami blasze. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 40 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz