wtorek, 27 listopada 2018

Paszteciki z pieczarkami.



Paszteciki drożdżowe, idealnie na nadchodzące święta jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.


Składniki na 6 bułek z farszem i 6 pasztecików:

mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
mleko 400 ml
jajko kurze 1 szt.
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
olej 8 łyżek
jajko 1 szt. do posmarowania bułek
pestki dyni do posypania

Farsz:

pieczarki 60 dag
cebula 3 szt.
natka pietruszki
sól
pieprz
olej 3 łyżki

Wykonanie farszu:


Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Z każdej części ciasta wałkujemy długi prostokąt o szerokości 15 cm. Na środku układamy wzdłuż całego placka farsz, zwijamy, złącza ciasta zagniatamy pod spód. Każdy zwinięty rulon ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte rulony smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni, kroimy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wkładamy blachę na środkową półkę i pieczemy 30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się pasztecików. Upieczone paszteciki studzimy na kratce.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz