środa, 7 listopada 2018

Sztuka mięsa w ciemnym sosie cebulowym.



Sztuka mięsa podana z ziemniakami polanymi ciemnym, cebulowym sosem oraz z marynowaną papryką ostrą.


Składniki:

plastry schabu 5 szt.
ziemniaki 8 szt.
marynowane papryki czereśniowe 1 słoiczek
natka pietruszki
pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna 1 kostka rosołowa
skrobia ziemniaczana do zagęszczenia sosu
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
cebula 3 szt.
sól
pieprz ziołowy do smaku
ciemny sos sojowy 3-4 łyżki
liście laurowe 2 szt.
ziele angielskie 4-5 ziaren

Wykonanie:

Plastry schabu solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Smażymy po około 2 minuty każdą stronę plastra schabu na gorącym tłuszczu. W między czasie zagotowujemy w garnczku litr wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pastą rosołową. Usmażone plastry mięsa wkładamy do garnczka z gotującym się bulionem, gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. W między czasie smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę i gotujemy obrane, wymyte ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy usmażoną cebulę, sos sojowy, paprykę, doprawiamy sos do smaku pozostałymi przyprawami i zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną. Kawałki mięsa podajemy z ugotowanymi ziemniakami, polanymi sosem i z marynowaną ostrą papryką.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz