wtorek, 11 grudnia 2018

Chrupiące ziemniaczane placki.



Chrupiące placki ziemniaczane do których wielu ma słabość, zawsze smakują.

Składniki:

ziemniaki 3 duże szt.
jajko kurze 1 szt.
mąka ziemniaczana 1-2 łyżki w zależności od gatunku ziemniaków
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, odciskamy trochę z nich wody. Do lekko odciśniętej pulpy ziemniaczanej dodajemy w razie potrzeby mąkę ziemniaczaną, jajko sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki. Nagrzewamy patelnię z olejem i na gorącym oleju smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z oleju na ręczniczkach papierowych. Podajemy na gorąco z kwaśną, gęstą śmietaną lub jogurtem.





Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz