środa, 16 stycznia 2019

Biała kiełbasa z ćwiartek kurczaka.



Najsmaczniejsza biała kiełbasa z kurczaka, smaczniejsza od wieprzowej białej kiełbasy.


Składniki:

Mięso z ćwiartek kurczaka 1,8 kg
czosnek 5 g
gorczyca biała 3 g
sól 30 g
wegeta bez konserwantów 5 g
pieprz czarny 3 g
papryka słodka mielona 3 g
majeranek 3 g
sos sojowy 4 łyżki
woda 150 ml
jelita 2 m

Wykonanie:

Mięso bez skórek i kości kroimy w kostkę 2x2 cm. Skórki i czosnek mielimy przez sitko 4 mm. Do pokrojonego mięsa w kostkę dodajemy zmielone z czosnkiem skórki, gorczycę, pieprz, majeranek, paprykę, sos sojowy, wegete i sól. Wszystko dokładnie mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wodę jak najzimniejszą i ponownie wyrabiamy do momentu dobrej kleistości farszu. W między czasie płuczemy i moczymy jelita. Farszem napełniamy ścisło jelita. Możemy odkręcić kiełbaski, lub zrobić w dwóch kawałkach po 1 metrze. Parzymy w 75 stopniach 25 minut. Gotową kiełbasę możemy podpiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. 













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz