środa, 30 stycznia 2019

Golonka wieprzowa.



Przysmak z golonki wieprzowej, parzony. Idealny do kanapek, bardzo smaczny.


Surowiec:

mięso z tylnej golonki wieprzowej 1 kg
osłonka barierowa (termokurczliwa)
woda zimna 125 ml

Przyprawy na 1 kg mięsa:

peklosól 18 g
sos sojowy 4 łyżki
papryka ostra 2 g   
papryka słodka 2 g
pieprz czarny 3 g
czosnek 3 g
żelatyna 3 łyżki stołowe

Wykonanie:

Mięso z golonki wieprzowej, bez skóry, kroimy w kawałki o wielkości około 4 cm/4 cm. Kawałki golonki wkładamy do większej miski, dodajemy sól peklową i sos sojowy, dokładnie mieszamy kilka minut. Wymieszane kawałki golonki umieszczamy w pojemniku i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Po 24 godzinach proponuję jeszcze raz wymieszać. Po okresie peklowania dodajemy żelatynę i pozostałe suche przyprawy wymieszane w 125 ml zimnej wody. Dokładnie mieszamy około 10 minut. Wymieszanym farszem napełniamy osłonkę barierową, masujemy w celu pozbawienia miejsc z powietrzem. Zawiązujemy ścisło. W między czasie nagrzewamy wodę do 80 stopni Celsjusza, wkładamy baton z golonką i parzymy 4 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Po procesie parzenia studzimy 15 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie wieszamy w pozycji pionowej i poddajemy dalszemu chłodzeniu do temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza. Przechowujemy w lodówce.










Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz