czwartek, 24 stycznia 2019

Konserwa drobiowa w słoiku.



Konserwa zrobiona jest z mięsa kurczaka i indyczego z dodatkiem wieprzowego boczku.


Surowiec:

mięso z ćwiartek kurczaka 1,6 kg
mięso z udźca indyka  1,1 kg
boczek wieprzowy bez skóry 0,9 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze:

peklosól 18 g/kg mięsa z drobiu
sól morska 18 g/kg do boczku
czosnek granulowany 7 g/kg - 25 g
pieprz biały tłuczony w moździerzu 2 g/kg - 7 g
pieprz ziołowy 2 g/kg  - 7 g
kolender  tłuczony w moździerzu 2 g/kg  - 7 g
woda 100 ml dodana podczas mieszania z przyprawami
sos sojowy 8 łyżek
słoiczki 350 ml (proste)

Peklowanie:

Rozdrobnione mięsa peklujemy w osobnych pojemnikach. Pokrojone mięso z udźca indyka mieszamy z peklosolą i 4 łyżkami sosu sojowego. Kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka mieszamy z peklosolą i sosem sojowym. Boczek mieszamy z solą warzoną. Peklujemy 24 godziny w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

Rozdrabnianie i wyrabianie farszu:

mięso z ćwiartek kurczaka przepuszczamy przez sitko 12 mm
mięso z udźca indyka kroimy w kostkę 2 cm
boczek wieprzowy bez skóry przepuszczamy przez sitko 10 mm

Po 24 godzinach peklowania rozdrabniamy boczek i kawałki mięsa z ćwiartek kurczaka. Dodajemy wszystkie przyprawy z 100 ml zimnej wody, dokładnie wyrabiamy i wstawiamy ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie dodajemy jeszcze 100 ml wody i dokładnie wyrabiamy farsz.

Nadziewanie:

Farszem napełniamy słoiczki, gotowaną, zimną wodą zalewamy farsz tak żeby był przykryty wodą.

Pasteryzacja:

Słoiczki poddajemy trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

Przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.

Słoik 1,5 l   120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l.     90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l    80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml   60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml   40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml   30 + 20 + 15 minut

Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz