piątek, 1 lutego 2019

Paluchy z szynki, ziemniaki, sałatka.



Smażone paluchy z szynki wieprzowej podane z ziemniakami, sałatką z kapusty, marchwi, papryk i ogórka oraz z papryczkami czereśniowymi.


Składniki:

szynka wieprzowa 60 dag
smalec 3 łyżki
przyprawa do mięs
sól
majeranek
ziemniaki
cebula 2 szt.
sałatka z domowych przetworów
papryczki czereśniowe, marynowane
natka pietruszki z koprem do posypania

Wykonanie:

Szynkę kroimy w grube 4 cm plastry. Plastry szynki kroimy w 4 cm paski. Paski szynki nacieramy w przyprawie do mięs, umieszczamy w pojemniku, zamykamy i wstawiamy do lodówki na noc. Godzinę przed przygotowaniem obiadu smażymy paski na gorącym tłuszczu ze smalcu z każdej strony na rumiany kolor. Gdy paluchy będą rumiane dodajemy pokrojone w pół plastry cebule. Cebule pokrojone przed dodaniem lekko solimy. Po dodaniu cebuli dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, do momentu ładnego zeszklenia cebuli. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy cebula ładnie się zeszkli, smażymy bez przykrycia żeby zredukować wytworzoną z cebuli i mięsa wodę. Usmażone z szynki paluchy podajemy z ziemniakami polanymi tłuszczem z cebulą i sałatką z domowych przetworów oraz z papryczkami czereśniowymi. Możemy posypać drobno pokrojoną natką pietruszki i koprem, jak kto lubi.










Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz