poniedziałek, 14 stycznia 2019

Zupa z buraczków ćwikłowych.



Bardzo smaczna zupa z buraczków ćwikłowych ugotowana na filecie z kurczaka, podana z jajkiem.

Składniki:

burak ćwikłowy 3 średnie szt.
suszona włoszczyzna 2 łyżki
por 1 mały kawałek
ziemniaki 2 duże
filet z kurczaka 2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
listki laurowe 3 listki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana 30% 3 łyżki do zabielenia
jajka kurze 4 szt.

Wykonanie:

Umyte buraczki obieramy ze skórki, gotujemy, studzimy i trzemy na wiórki. W garnczku w 2 litrach osolonej wody, listkami laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną, porem, gotujemy filety z kurczaka. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i starte buraczki. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości ziemniaków i mięsa. Zupę zabielamy śmietaną, w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze do smaku i po doprowadzeniu do wrzenia kończymy gotowanie. W między czasie gotujemy jajka na twardo, ugotowane studzimy i obieramy ze skorupek. Ugotowaną zupę podajemy na gorąco z jajkiem i pieczywem.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz