piątek, 22 lutego 2019

Bułki pszenne, śniadaniowe.



Bardzo smaczne, delikatne bułeczki pszenne, śniadaniowe. Bułeczki mojego dzieciństwa. Polecam :)


Składniki na 9 bułeczek:

mąka pszenna - typ 550 50 dag 
mleko 100 ml
woda 100 ml
drożdże świeże 30 g
masło 40 g lub 5 łyżek oleju
sól 1 płaska łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
jajko kurze 1 szt.
mąka do podsypania

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem, jajkiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką), każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termoobiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz