poniedziałek, 11 lutego 2019

Gulasz wieprzowy z kopytkami.



Gulasz wieprzowy podany z kopytkami. Polecam.


Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
cebula 3 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
pieprz czarny 1 łyżeczka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
włoszczyzna suszona 2 łyżki
seler połowa małego
sól
pieprz ziołowy
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie mielone 5-6 ziaren
liść laurowy 2 szt.
woda 1 litr
3 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
koncentrat pomidorowy 100 ml
tłuszcz do smażenia
papryczki czereśniowe, marynowane
natka pietruszki do dekoracji
ziemniaki 4 szt.
mąka ziemniaczana pół szklanki (125 ml)
sól

Wykonanie kopytek:






Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, odlewamy z nich wodę, odparowujemy, studzimy. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Z ciasta wałkujemy długie rolki i tniemy z nich kopytka. Gotowe kopytka wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na wierzch.

Wykonanie gulaszu:

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy, lekko solimy by zmiękła i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę doprawioną majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy litr wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 30 minut. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. Ugotowany gulasz podajemy z ugotowanymi kopytkami.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz