niedziela, 31 marca 2019

Calzone z pieczarkami, serem i suszonymi pomidorami.



Z podanego przepisu wyszły 3 calzone. Farsz można modyfikować według swoich ulubionych składników. Polecam, są bardzo smaczne.

Przepis na ciasto do calzone:

Składniki:

30 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
mąka poznańska typ 500 - 3 szklanki
4 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
6 łyżek oleju
3/4 szklanki ciepłego mleka

Wykonanie ciasta:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.


Składniki na farsz:

ser mozzarella 125 gram
ser gouda starty 3 łyżki
smażone pieczarki z cebulą
suszone pomidory
koper
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie farszu:

Wymyte pieczarki kroimy w kostkę, cebule również kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do ich miękkości. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Usmażone pieczarki z cebulką studzimy. Żółty ser trzemy przez duże oczka, suszone pomidory z oleju i ser mozzarella kroimy w kostkę. Do ostudzonych pieczarek dodajemy drobno pokrojony koper, starty żółty ser, ser mozzarella i pomidory suszone. Wszystkie składniki mieszamy.

Wykonanie calzone:

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę ugniatamy, wałkujemy z ciasta cienkie placki. Na placki układamy farsz, zlepiamy duże pierogi. Zlepione calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy wszystkie rozbełtanym jajkiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstawiamy blachę z ułożonymi calzone do piekarnika. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do pięknego zarumienienia się calzone. Po upieczeniu zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy. Ostudzone, ale tak żeby były ciepłe konsumujemy.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz