niedziela, 1 grudnia 2019

Bułka drożdżowa słonecznik.



Bardzo smaczne bułki drożdżowe uformowane w kształcie słonecznika.


Ciasto:

250 g mąki
50 g cukru
50 g masła
2 żółtka
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli

Do posypania:

mak, orzechy włoskie i migdały

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy przesianą mąkę, 2 żółtka, rozpuszczone chłodne masło, cukier, szczyptę soli i rozrobione w 150 ml ciepłego mleka drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Dzielimy ciasto na 4 równe kawałki, z każdego kawałka ciasta formujemy placek o średnicy 15 cm. Placki umieszczamy na wyłożonej formie papierem do pieczenia. Na każdym placku na środku lekko odciskamy kieliszkiem kółko, od brzegów tego kółka rozcinamy promieniście cięcia na zewnątrz by wyszło 8 płatków. Każdy płatek przekręcamy raz, w tą samą stronę każdy. Tak zrobione kwiaty słonecznika zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, orzechami i migdałami (rozkruszonymi). Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza do momentu zarumienienia się bułek na złoty kolor. Po upieczeniu bułki studzimy na kratce.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz