sobota, 21 grudnia 2019

Kiełbasa kanapkowa gruba parzona.



Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona.


Składniki:

mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)
mięso III klasy (podgardle) - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)
mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg  (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
osłonka białkowa karmelowa 100-120 mm - 0,35 metra

Przyprawy:

peklosól - 30 gram
pieprz biały mielony - 15 gram
sól wędzona 20 gram (1% / kg mięsa)
5 ząbków czosnku

Wykonanie:

Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle osłonki mięsem, końce zawiązujemy przędzą, potem sznurujemy baton. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy 2 godziny w temperaturze 72-75 stopni, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni Celsjusza. Po sparzeniu kiełbasę chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i wieszamy na kiju na kilka godzin.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz