środa, 7 grudnia 2022

Kotlet schabowy, ziemniaki i surówka colesław.

 


Plastry wieprzowego schabu bez kości doprawione solą i pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej, usmażone. Podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką colesław.

Składniki:

plastry schabu 2 szt.

ziemniaki 8 szt.

surówka colesław

tarta bułka do panierowania

kurze jajka 2 szt. do panierowania

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

Surówka colesław:

kapusta pekińska 1 szt.

marchew 1 szt.

cebula połowa

majonez 3 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy nożem i wkładamy do większej miski. Obraną marchew trzemy na piórka i dodajemy do kapusty, dodajemy również pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Zrobioną surówkę przekładamy do mniejszej, szklanej miski, zakrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę żeby smaki się przegryzły. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem smażymy panierowane w jajku i bułce tartej, doprawione solą i pieprzem plastry schabu z obu stron na rumiany kolor, do ich miękkości. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe kotlety schabowe podajemy z ziemniakami oraz z surówką colesław.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz