środa, 10 stycznia 2018

Pyzy ziemniaczane, okraszone skwarkami.



Popularne, smaczne danie ze wschodnich rejonów Polski. Polecam.

Składniki na 4 pyzy po 25 dag każda:

ziemniaki 8 szt. 80 dag
mięso wieprzowe mielone 20 dag
skrobia ziemniaczana
sól
pieprz
pieprz ziołowy
majeranek
ząbek czosnku
słonina
cebula

Wykonanie:

Okrasa:

Pokrojoną w kostkę słoninę smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.

Pyzy:

Połowę ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę. Startą pulpę lekko odciskamy przez gazę, ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Mięso mielone solimy, pieprzymy dodajemy czosnek przeciśnięty, startą cebulę i majeranek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy wlepiać w rozklepane placki z ciasta ziemniaczanego. Uformowane pyzy stopniowo wrzucamy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy 10-15 minut od wypłynięcia do góry. Podajemy okraszone skwarkami z cebulą.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz