wtorek, 16 kwietnia 2019

Placki kartoflane z cebulą.



Smażone kartoflane placki z cebulą.

Składniki:

kartofle 9 szt.
cebula 2 szt.
jajka kurze 3 szt.
mąka 1 szklanka
sól
pieprz ziołowy
majeranek
olej do smażenia

Wykonanie:

Obrane, wymyte kartofle trzemy na pulpę, lekko odciskamy wodę. Ostały krochmal z wyciśniętej wody z pulpy dodajemy do pulpy pokrojoną w kostkę cebule, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, sól, pieprz ziołowy i majeranek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Masę kartoflaną odstawiamy na 20 minut żeby smakowo dojrzała. Po tym czasie smażymy placki na gorącym oleju z każdej strony na rumiany kolor. Podajemy na ciepło.



 


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz