sobota, 26 września 2020

Sernik waniliowy z brzoskwiniami i polewą czekoladową.

 


Sernik jest o smaku waniliowym z kawałkami brzoskwiń, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej.


Składniki:


biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg

jajka kurze 6 szt.

cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)

ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki

masło 20 dag

budyń waniliowy 80 g

brzoskwinie z puszki

wiórki kokosowe do posypania


Polewa czekoladowa:


śmietana 30% - 80 ml

czekolada gorzka 100 g


Wykonanie:


Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę i pokrojone w kostkę brzoskwinie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 100 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. 


Polewa czekoladowa:

 

Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.



















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz