wtorek, 24 grudnia 2024

Salceson z golonki w słoiczkach.

 

Pyszny salceson zrobiony z tylnej golonki wieprzowej i łopatki wieprzowej w słoiczkach. 

Składniki:

golonka wieprzowa tylna 1 szt. 1 kg

łopatka wieprzowa 1 kg

słoiczki

Przyprawy:

pieprz kolorowy, tłuczony 3 g/kg 

czosnek 5 g/kg

kminek 4 g/kg

liście laurowe 6 szt.

ziele angielskie 8-10 szt.

majeranek 2 łyżki

sól do smaku 

żelatyna spożywcza 50 g

wywar z gotowania 700 ml

Gotowanie:

Mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy. 

Rozdrabnianie:

Mięsa oddzielamy od kości. Mięso obrane z kości z golonki i łopatki kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Skórę kroimy w paski 0,5x2 cm.

Przygotowanie salcesonu:

Do rozdrobionego mięsa dodajemy przyprawy, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane słoiczki. Mięsa w słoiczkach zalewamy rozpuszczoną żelatyną w wywarze z gotowania mięs. Każdy słoiczek dokładnie zamykamy.

Pasteryzacja:

Słoiczki gotujemy 40 minut.

Studzenie:

Studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.


                                                          Smacznego !!!

poniedziałek, 23 grudnia 2024

Makowiec japoński.

 

Wilgotny, bardzo smaczny makowiec japoński z bakaliami takimi jak jabłka, włoskie orzechy, miód, rodzynki i kandyzowana skórka z pomarańczy. Makowiec polany polewą czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi.

Składniki:

mak zmielony 40 dag

mleko 750 ml

miękkie masło 20 dag

cukier puder szklanka (pojemność szklanki 250 ml)

9 jajek

1 szczypta soli

starte na wiórki jabłka 50 dag

miód 1 łyżka

rodzynki 10 dag

kandyzowana skórka z pomarańczy 3 łyżki

orzechy włoskie pół szklanki (rozdrobnić)

olejek migdałowy

kasza manna 5 łyżek

mąka pszenna 5 dag

proszek do pieczenia 3 łyżeczki

herbatniki do wyłożenia formy

Polewa czekoladowa:

gorzka czekolada 100 g

masło pół kostki - 50 g

płatki migdałowe do posypania


Wykonanie:

Zmielony mak gotujemy z mlekiem na małym ogniu około 10 minut. Masło miękkie wkładamy do większej miski i ucieramy ze szklanką cukru do powstania puszystej masy. Do utartego masła z cukrem dodajemy stopniowo po jednym żółtku, zmieszaną mąkę z kaszą manną i proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy przez większe oczka, na wiórki. Do utartej masy dodajemy mak z rodzynkami, kandyzowaną skórkę z pomarańcza, miodem, orzechami włoskimi i olejkiem migdałowym. Wszystkie składniki miksujemy do ich połączenia. Ze szczyptą soli ubijamy pianę z białek. Ubitą na sztywno pianę dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie patką. Gotową masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami formy o wymiarach 30/25/6 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy, ostudzone wyjmujemy z formy i umieszczamy na kratce. Podczas studzenia ciasta ze składników robimy polewę czekoladową. Masło w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego masła dodajemy pokrojoną w kawałeczki czekoladę, czekamy 2-3 minuty i po tym czasie dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto, Posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto kroimy na porcje.











                                                   Smacznego !!!

niedziela, 22 grudnia 2024

Kapuśniak z kiszonej swojskiej kapusty na wieprzowych ogonach.

 

Rozgrzewająca i treściwa zupa z kiszonej kapusty, ugotowana na wieprzowych ogonach.

Składniki:

0,5 słoika 900 ml kiszonej swojskiej kapusty

1 kg ogonów wieprzowych bez skóry

2 łyżki domowej kostki rosołowej

4 ziemniaki

2 garści kaszy jęczmiennej pęczak

puszka pokrojonych pomidorów

1 litr wywaru z gotowania kapusty kiszonej z suszonymi pieczarkami i prawdziwkami

Przyprawy:

majeranek, czerwona słodka papryka w proszku

ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i sól do smaku.

Wykonanie:

W 1 litrze wody gotuję wymyte ogony wieprzowe (około 1 godziny), po godzinie gotowania łyżką cedzakową wyjmuję ogony. Ostudzone ogony obieramy z mięsa. Mięso dodajemy do gotującej się zupy a także dodajemy wymyte pokrojone w kostkę ziemniaki i obrane mięsko z ogonów. Gdy ziemniaki są miękkie wlewam wywar z kapusty (1 litr) i wrzucam wypłukaną kaszę pęczak oraz kapustę kiszoną. Po włożeniu kapusty gotuję 1 godzinę i próbuję smak oraz miękkość kapusty. Gdy kapusta jest miękka dodaję puszkę pokrojonych pomidorów, doprawiam przyprawami do smaku i jeszcze raz próbuję smak zupy i jak pasuje smak wyłączam gotowanie i wlewam kapuśniak do miseczki i konsumuję wraz ze świeżym chlebkiem razowym.





                                                 Smacznego !!!

sobota, 21 grudnia 2024

Bułki na weekend.

 

W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.

Składniki:

mąka pszenna Typ-650 70 dag

drożdże świeże 20 g

sól 1 łyżeczka

cukier 1 łyżeczka

olej 8 łyżek

woda ciepła 400 ml

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłej wody, cukrem drożdże i pozostałą ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Każda bułka po upieczeniu straci na wadze około 10%. Po 30 minutach wyrastania, nacinamy środki bułek, tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, dużą patką. Wyrośnięte bułki przed włożeniem do piekarnika zraszamy wodą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.




                                                  Smacznego !!!

piątek, 20 grudnia 2024

Piernik Staropolski długo dojrzewający.

 

Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekoladowej.

Składniki na ciasto:

miód naturalny 50 dag

masło 250 g

cukier trzcinowy szklanka 250 ml

mąka pszenna Typ 450 1 kg

kurze jajka 3 szt.

mleko pół szklanki (125 ml)

soda 3 łyżeczki

sól pół łyżeczki

przyprawa korzenna 50 g 

Dodatkowo:

konfitura ze śliwek.

polewa czekoladowa

posypka kolorowa

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego garnka. Garnek z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto po tym czasie będzie gęściejsze. Po czasie dojrzewania wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną przeznaczymy na piernik a z drugiej części możemy zrobić pierniczki. Część ciasta przeznaczoną na piernik rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra pod wymiar blaszki z piekarnika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i do wyłożonej formy umieszczamy rozwałkowane ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 15 minut. Upieczone ciasto studzimy, a ostudzone kroimy na trzy równe części. Kawałki ciasta przekładamy powidłami, zawijamy ciasto papierem do pieczenia, równomiernie uciskamy i odstawiamy na 2 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie nakładamy czekoladową polewę. Wierzch piernika możemy udekorować kolorową posypką.

Polewa czekoladowa:

czekolada gorzka 80% 100 g

masło 40 g

Wykonanie polewy:

W małym garnczku rozpuszczamy masło, rozpuszczone troszkę pogotujemy do momentu aż zniknie całe białko. Dodajemy rozdrobioną czekoladę. Po dodaniu czekolady nie gotujemy już, tylko cały czas mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Gotową polewą możemy dekorować nasz piernik.










                                               Smacznego !!!

czwartek, 19 grudnia 2024

Bitka ze schabu, kluski i buraczki.

 

Bitka schabowa podana z kluskami śląskimi i buraczkami.

Składniki:

plastry schabu 2 szt.

kluski śląskie

smażone buraczki

tłuszcz do smażenia

mąka do obtaczania plastrów schabu

Wykonanie:

Kluski śląskie:

Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Wkładamy do większej miski i ugniatamy w jedną elastyczną kulę, którą spłaszczamy i dzielimy na 4 równe części. Jedną z czterech części delikatnie wyjmujemy kładąc obok a puste miejsce wypełniamy na równi z ciastem, mąką pszenną. Wszystko dokładnie wyrabiamy ugniatając ciasto. Ugniecione ciasto dzielimy na 4 kawałki i rolujemy z każdego wałek o średnicy takiej jaką mają mieć wielkość kluski. Zrolowany wałek kroimy nożem na 3 cm kawałki. Z każdego kawałka formujemy kulkę, w każdej klusce odciskamy odwrotną stroną drewnianej łyżki dziurkę. Tak zrobione kluski układamy na deskę lub stolnicę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.

Składniki na buraczki:

burak ćwikłowy 3 szt.

cebula połowa

sól

pieprz

Opcjonalnie:

sok z cytryny

Wykonanie buraczków:

Wymyte buraczki gotujemy w skórkach do ich miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez małe oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.

Danie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone bitki podajemy z kluskami śląskimi i buraczkami.


                                           Smacznego !!!


środa, 18 grudnia 2024

Sernik śmietankowy z polewą czekoladową.

 

Sernik jest o smaku śmietankowym, upieczony na spodzie z herbatników, wierzch polany polewą czekoladową i posypany kolorową posypką.

Składniki:

biały ser twaróg z wiaderka 1 kg

jajka kurze 6 szt.

cukier drobny 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)

ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki

masło 20 dag

budyń śmietankowy 80 g

kolorowa posypka

Polewa czekoladowa:

masło 82 % - 50 g

czekolada gorzka 80 % 100 g

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, ekstrakt wanilii i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku. Ostudzony sernik wyjmujemy z formy i polewamy polewą czekoladową i dekorujemy kolorową posypką. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. Po leżakowaniu sernika w lodówce kroimy go na porcje.

Polewa czekoladowa:

W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik. Na koniec posypujemy kolorową posypką.









                                              Smacznego !!!

wtorek, 17 grudnia 2024

Jajecznica z pomidorem boczkiem, czarnymi oliwkami i cebulą.

 

Taka kolorowa jajecznica, bardzo smaczna.

Składniki:

2 jaja kurze

pół cebuli

1 pomidor

czarne oliwki drylowane

5-6 plasterków wędzonego boczku

susz kopru

sól, pieprz, ostra papryka do smaku

tłuszcz do smażenia - ja użyłem gęsiego smalcu

Wykonanie:

Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę plasterki boczku i cebulę. Smażymy do zeszklenia się cebuli i dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Smażymy aż pomidor zmięknie i wypuści sok. Doprawiamy do smaku i wbijamy jajka, mieszamy, posypujemy koprem. Gdy jajecznica usmaży się, wykładamy na talerz, dekorujemy oliwkami i jemy :) 




                                                 Smacznego !!!