Filety z kurczaka parzone wędzone, idealna wędlina do kanapek.
UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni.
Składniki:
2 kompletna piersi kurczaka
Przyprawy:
sól peklowa 2 płaskie małe łyżeczki (16 g.)
garść majeranku
2 łyżeczki kolorowego pieprzu (gniecionego)
Wykonanie:
Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami kompletne filety nacieramy dobrze solą peklową, pieprzem i majerankiem. Moczymy w letniej osolonej wodzie 2 kawałki po 30 cm. osłonki białkowej o średnicy 100 mm. Zwijamy ścisło natarte filety i wciskamy każdego kompletnego fileta do osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu. Parzymy w temp. 90 stopni C. 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Studzimy i do lodówki.
UWAGA !!!
Jednego nie opłaca się robić bo jest przepyszny i szybko znika, dlatego teraz zrobiłem 2 całe filety :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz