czwartek, 12 grudnia 2024

Filety z kurczaka parzone wędzone.

 

Filety z kurczaka parzone wędzone, idealna wędlina do kanapek.

UWAGA: wędzenie było metodą garnkową która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni.

Składniki:

2 kompletna piersi kurczaka 

Przyprawy:

sól peklowa 2 płaskie małe łyżeczki (16 g.)

garść majeranku

2 łyżeczki kolorowego pieprzu (gniecionego)

Wykonanie:

Wymyte, osuszone papierowymi ręczniczkami kompletne filety nacieramy dobrze solą peklową, pieprzem i majerankiem. Moczymy w letniej osolonej wodzie 2 kawałki po 30 cm. osłonki białkowej o średnicy 100 mm. Zwijamy ścisło natarte filety i wciskamy każdego kompletnego fileta do osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu. Parzymy w temp. 90 stopni C. 10 minut i obniżamy temperaturę do 75 stopni i parzymy jeszcze 20 minut. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny. Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. Studzimy i do lodówki.

UWAGA !!!

Jednego nie opłaca się robić bo jest przepyszny i szybko znika, dlatego teraz zrobiłem 2 całe filety :)





                                                       Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz