Kolejne smaczne wędlinki na kanapki, domowego wyrobu. Wszystkiego można się nauczyć, nawet wędzenia w garnku i wtedy możemy za niewielkie koszty mieć swój, smaczny wyrób. Wędząc w garnku, używamy tylko drobnych zrębków typu Borniak - adres sklepu - (www.borniak.pl).
Surowiec:
schab środkowy 0,8 kg
schab środkowy 0,9 kg
Solanka:
peklosól (według podanej tabeli)
liście laurowe
ziele angielskie
4-5 ząbków czosnku
0,7 l wody
Peklowanie:
W 300 ml wody zagotowuję liście laurowe, ziele angielskie i czosnek pokrojony w kawałki (nie obierany). Parzymy po zagotowaniu 20 minut i dodajemy do 400 ml. wody w której rozpuściliśmy peklosól. Solankę studzimy i ją zalewamy ułożone w pojemniku polędwice. Nastrzyk polędwic solanką robimy według danych, podanych w tabeli, w przypadku tego przepisu to jest 204 ml. solanki. Po nastrzyku mięsa nie masujemy.
Wykonanie:
Peklowanie na mokro według tabeli Dziadka, 4 dni. Po procesie peklowania mięso płuczemy z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Osznurowujemy i wieszamy w przewiewnym miejscu do osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzenie w garze, na zrębkach olcha, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju, studzimy do temperatury 12 st.C. i po ostudzeniu umieszczamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz