niedziela, 14 sierpnia 2016

Sos z rydzami, papryką i cebulą.



Sos z rydzami, papryką i cebulą możemy użyć do polania klusek Spaetzle, spaghetti, ziemniaków.

składniki:

rydze świeże 30 dag.
cebula czerwona połowa
papryka czerwona słodka 1/3
domowa kostka rosołowa
liść laurowy mielony
ziele angielskie mielone 1/4 małej łyżeczki
pieprz ziołowy
sól
mąka ziemniaczana 1 mała łyżeczka
śmietana do zabielenia 3-4 łyżki
woda 1 szklanka

wykonanie:

Wyczyszczone, wymyte rydze kroimy w większą kostkę. Paprykę i cebulę również kroimy w kostkę, wszystko solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Na gorącej patelni z 1 łyżką oleju dusimy rydze na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu puszczenia soku przez rydze. Gdy rydze puszczą sok, dodajemy pokrojone w kostkę paprykę i cebulę. Przykrywamy patelnię i dalej dusimy do miękkości papryki i cebuli. W między czasie w małym garnczku zagotowujemy wodę z 1 łyżką domowej kostki rosołowej. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy (mielony). Gdy duszące rydze, cebula i papryka są miękkie,przekładamy do garnczka, doprawiamy do smaku i dusimy wszystko w garnczku do lekkiego zagęszczenia się sosu. Dodajemy śmietanę i rozmieszaną mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy, próbujemy smak. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz