poniedziałek, 15 maja 2017

Bułki pszenno - żytnie, duże, zwykłe według Marioli.



Upiekłam dzisiaj bułki zwykłe duże, tym razem pszenno żytnie, polecam, są również smaczne :) 




Składniki na 9 bułek (każda po 13,7 dag):

mąka pszenna poznańska (Typ 500) 0,5 kg
mąka żytnia (Typ 720) 30 dag
300 ml wody
130 ml mleka
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 25 gram
olej 7 łyżek

Wykonanie:

Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy sól, olej, i rozrobione z cukrem w pół szklanki, ciepłej wody z mlekiem, drożdże, oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13,7 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie posypujemy bułki mąką i nacinamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz