czwartek, 18 maja 2017

Schab dojrzewający (schab surowy suszony).



Bardzo smaczna wędlinka, coś dla amatorów suszonego, surowego mięsa wieprzowego. Polecam :)


Składniki:

1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soli + 1 łyżka soli peklowej
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka pieprzu ugniecionego w moździerzu
1 łyżka kolendry ugniecionej w moździerzu
gaza 0,5 m x 0,5 m

Wykonanie:

Z mięsa ścinamy błonę i przyrosty, myjemy,  i starannie osuszamy ręcznikami papierowymi. Dokładnie obtaczamy w cukrze, przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Codziennie przewracamy i wylewamy powstały płyn.  Po 24 godzinach myjemy dokładnie mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Codziennie przewracamy, oraz wylewamy powstałe płyny.  Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance granulowanego czosnku wymieszanego z majerankiem, papryką, ugniecionym pieprzem i kolendrą. Wkładamy na 24 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso owijamy dwukrotnie gazą, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w spiżarni lub wieszamy koło okna w kuchni. Zostawiamy na minimum 10 dni, ja zostawiłem na 2 tygodnie i do lodówki. Codziennie sprawdzamy czy nie powstaje jakaś pleśń i musimy także sprawdzać zapach wędliny. W razie niepokojącego zapachu odwijamy wędlinę z gazy, ocieramy z przypraw i wkładamy do lodówki. Po tym czasie możemy kroić w cienkie plasterki i konsumować.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz