czwartek, 29 czerwca 2017

Kiełbasa kanapkowa gruba, parzona według Marioli - NIE WĘDZONA.



Bardzo smaczna kiełbasa. Kiełbasa jest tylko parzona, nie jest wędzona, każdy może ją sobie zrobić. Z podanego przepisu wyszedł baton kiełbasy o wadze 1,1 kg.


Surowiec:

Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 50 dag
Mięso II klasy (z łopatki) - 60 dag
osłonka białkowa karmelowa 65 mm - 0,5 m

Przyprawy:

peklosól - 15 g/kg
pieprz biały mielony - 8 g/kg
pieprz ziołowy 1 g/kg
sól wędzona 10 g/kg
czosnek granulowany 6 g/kg

Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.

Rozdrabnianie:

Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - przepuszczamy przez szarpak
Mięso II klasy (z łopatki) - przepuszczamy przez sitko 8 mm

Wykonanie:

Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy ściśle osłonki farszem, końce ściśle zawiązujemy przędzą. Osadzamy przez 2 godziny. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza, około 70 minut, aż osiągniemy wewnątrz batonu temp. 69 stopni. Po sparzeniu baton kiełbasy chłodzimy zimną wodą przez około 5-10 minut i umieszczamy w lodówce.

















Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Mam pytanie... Dla czego oprócz soli peklowej jest też dodana sól wędzona, czy można pominąć ten składnik ???

    OdpowiedzUsuń