sobota, 24 czerwca 2017

Leczo warzywne z pieczarkami, na kiełbasie śląskiej.



Leczo to jedno z moich ulubionych dań. Jest to danie troszkę sycące, z dużą ilością warzyw z dodatkiem kiełbasy. Polecam :)



Składniki:

kiełbasa śląska 0,5 kg
papryka czerwona słodka 1 szt.
papryka żółta słodka 1 szt.
papryka zielona słodka 1 szt.
pieczarki 6 szt. duże
cebula połowa
cebula czerwona połowa
por 15 cm
ogórek kiszony 1 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
przecier z ostrej papryki 1 łyżka
włoszczyzna suszona 2 łyżki
sos sojowy ciemny
pomidory krojone 1 puszka 400 ml
koncentrat pomidorowy 200 ml
woda 0,5 litra

Przyprawy:

sól
pieprz ziołowy
kumin
czosnek granulowany
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 10 szt.

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy w kostkę, cebule i por w pół plastry, dusimy bez tłuszczu na wolnym ogniu pod przykryciem. Papryki, pieczarki, ogórek kiszony kroimy w większą kostkę. Gdy kiełbasa puści tłuszcz dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. W między czasie w garnku zagotowujemy wodę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną i pokrojonym w kostkę kiszonym ogórkiem. Uduszone warzywa z patelni przekładamy do garnka z wywarem, dodajemy przecier z ostrej papryki, pomidory z puszki, sos sojowy, przyprawiamy przyprawami do smaku i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy około 5 minut, żeby koncentrat dobrze się połączył z pozostałymi składnikami. Próbujemy smak, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy, i kończymy gotowanie. Gotowe leczo możemy podać z ryżem, z pieczywem, jak kto lubi. Jest to danie godne polecenia. Pozostałym leczo napełniłam 3 słoiki 700 ml i za pasteryzowałam.


















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz