piątek, 16 czerwca 2017

Nogi kacze i kurze smażone z pieczonymi młodymi ziemniakami.



Polecam bardzo smaczny zestaw obiadowy, składający się z usmażonych udek kaczych, pieczonych młodych ziemniaków i marynowaną papryką.



Składniki:

kacze uda 2 szt.
cebula 1 szt.
ziemniaki młode 14 szt.
natka pietruszki
koper
sól 1 łyżeczka

Przyprawy:

przyprawa do kaczki


Wykonanie:

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki myjemy i od razu ścieramy gąbką ze stroną ścierną, skórkę pod bieżącą zimną wodą. Wymyte ziemniaki umieszczamy w garnku, wlewamy wodę tak żeby poziom wody był 1 cm, wsypujemy sól i parzymy 20 minut. Po 20 minutach parzenia odlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i w ten sposób studzimy (ziemniaki w tym czasie dojdą). Ostudzone ziemniaki smażymy na dużym ogniu do zarumienienia się z obu stron, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu dosmażamy z każdej strony.

Przygotowanie kaczych udek:

Wymyte udka nacieramy przyprawą do kaczek, nacinamy skórkę, smażymy bez tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Gdy z udek będzie topił się tłuszcz, dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Gotowe kacze udka podajemy z upieczonymi ziemniaczkami posypanymi zieleniną i konserwową papryką







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz