sobota, 17 czerwca 2017

Rolada z kremem waniliowym i galaretką.


Rolada z kremem waniliowym i galaretką do porannej lub popołudniowej kawy. Polecam :)


Składniki:

5 jajek
120 g cukru
120 g mąki pszennej tortowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem waniliowy 1 opak.
galaretka wiśniowa 1 opak.
masło 10 dag
mleko 200 ml
herbata z cytryną do nasączenia biszkoptu

Wykonanie:

Krem:

Krem robimy według instrukcji na opakowaniu.

Biszkopt: 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubijanej piany stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy wymieszane żółtka oraz przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Gotową masę biszkoptową wlewamy na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę równo rozprowadzamy. Blachę z masą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy 12-15 minut do zarumienienia się biszkoptu. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, blachę z biszkoptem przykrywamy czystą ściereczką i odwracamy blachę tak żeby wyjąć biszkopt do góry papierem. Papier delikatnie zdejmujemy z biszkoptu. Po zdjęciu papieru zawijamy z biszkoptu roladę ze ściereczką i zostawiamy do wystudzenia biszkoptu.

Wykonanie rolady:

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do zgęstnienia. Zastygłą galaretkę kroimy w prostokątne kawałki o bokach 2 cm/2 cm i długie 10 cm. Rozwijamy ostudzony placek biszkoptu, umieszczamy go na papierze do pieczenia lub pergaminie, lekko nasączamy herbatą, smarujemy kremem pozostawiając 3 cm wolnego miejsca bez kremu na końcu placka. Na początku placka układamy kawałki galaretki. Delikatnie zaczynamy zwijać biszkopt w roladę. Zwinięty biszkopt zawijamy w pergamin lub inny papier i umieszczamy na kilka godzin do lodówki. Po kilku godzinnym studzeniu odcinamy początek i końcówkę rolady, posypujemy cukrem pudrem.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz