czwartek, 15 czerwca 2017

Schab faszerowany pieczarkami, serem, cebulą i papryką.



Polecam pieczony, faszerowany schab z młodymi ziemniakami. Taki schab smaczny jest na gorąco z upieczonymi młodymi ziemniakami, jak i na zimno do chleba.

Składniki:

schab wieprzowy bez kości 1,2 kg
pieczarki 3-4 szt.
papryka czerwona słodka 1 szt.
papryka chili 1 szt.
czosnek 4 ząbki
ser żółty radamer, starty 3 łyżki
młode ziemniaki 8 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
czosnek granulowany
bazylia
majeranek
oliwa 3-4 łyżki

Wykonanie:

Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór. Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca. Z kawałka mięsa wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy, pozostałą część walca kroimy w plastry. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi z oliwą (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki. W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki. Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, jeden koniec schabu zatykamy wyciętym koreczkiem mięsnym, zabezpieczamy patyczkiem do szaszłyków. Po napełnieniu farszem zatykamy w taki sam sposób drugi otwór w schabie. Tak przygotowany schab obsmażamy na patelni z każdej strony na gorącym smalcu. Na patelnię dodajemy również sparzone ziemniaki i kawałki schabu. Obsmażamy do zarumienienia się z każdej strony schabu, kawałków mięsa i ziemniaków. Obsmażony schab wkładamy do rękawa piekarniczego. Pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Po upieczeniu podajemy z upieczonymi ziemniakami i surówką.






Do garnczka wlewamy tylko pół szklanki wody, parzymy 20 minut, odlewamy wodę i przykrywamy pokrywką do ostudzenia.























Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza