piątek, 16 czerwca 2017

Schab faszerowany pieczarkami z papryką w osłonce.



Polecam faszerowany schab z pieczarkami, papryką, serem i cebulą. Bardzo smaczna wędlina do chleba. Zrobiony farsz wystarcza na nadzienie 2 kawałków schabu, jeden faszerowany schab upiekłam, drugi zrobiłam w osłonce poliamidowej parzony. Smaczniejszy jest ten zrobiony w osłonce.


Składniki:

schab wieprzowy bez kości 80 dag
pieczarki 3-4 szt.
papryka czerwona słodka 1 szt.
papryka chili 1 szt.
czosnek 4 ząbki
ser żółty radamer, starty 3 łyżki
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
czosnek granulowany
bazylia
majeranek
oliwa 3-4 łyżki
osłonka poliamidowa 35 cm
przędza wędliniarska

Wykonanie:

Wymyty, osuszony kawałek schabu stawiamy pionowo i metalową, grubą rurką od nadziewarki do kiełbas wycinamy otwór. Z wyciętego otworu wyjmujemy kawałek mięsa o kształcie walca. Z kawałka wyjętego robimy 2 korki długości 4 cm każdy. Schab, jak i korki nacieramy przyprawami suchymi (solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i bazylią). Pojemnik z mięsem przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Paprykę, cebule, czosnek i pieczarki kroimy drobno i smażymy na oliwie kilka minut, doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości pieczarek i papryki. W końcowej fazie duszenia musimy zredukować powstałe soki z warzyw, zwiększamy ogień i chwilę smażymy. Po zredukowaniu soków studzimy. Do ostudzonego farszu dodajemy starty ser, mieszamy wszystkie składniki. Przygotowanym farszem nadziewamy wydrążony schab, schab wkładamy do osłonki, napełniamy farszem tak żeby wyszedł z drugiej strony schabu. Wkładamy koreczek ze schabu, osłonkę zaginamy i dokańczamy napełnianie schabu. Farsz popychamy tłoczkiem od dużej strzykawki. Po skończonym napełnianiu farszem, zatykamy drugi otwór w mięsie. Osłonkę zawiązujemy ścisło z jednej strony, skręcamy drugą końcówkę osłonki mocno i też ścisło zawiązujemy. Ja osznurowałam jak szynkę, żeby ładnie się wszystko ułożyło. Tak osznurowany schab wkładamy do gorącej wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza i parzymy 120 minut. Po sparzeniu studzimy 10 minut w zimnej wodzie. Ostudzony schab wkładamy do lodówki na kilka godzin.




















Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz