czwartek, 22 czerwca 2017

Spienione, posadzone w gniazdku, kurze jaja.



Bardzo delikatne, smażone z cebulką i wędzonką, posadzone w gniazdku, kurze jaja. Polecam :)

Składniki:

jajka od kur zielononóżek 3 szt.
cebula połowa
cebula czerwona połowa
plaster wędzonki
natka pietruszki do posypania
koper do posypania
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Na gorącym tłuszczu smażymy plaster wędzonki z pokrojonymi w pół plastry cebulami. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Usmażone wykładamy na talerz, plaster wędzonki kroimy na małe kostki. Układamy na talerzu z cebuli i kostek wędzonki takie okrągłe gniazdko. Oddzielamy z jajek białko i żółtka, białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka wykładamy na gorącą z tłuszczem patelnię. Łyżką ugniatamy trzy dołki w które włożymy żółtka, w każdy dołek po jednym żółtku. Posypujemy zieleniną i smażymy pod przykryciem do czasu ścięcia się piany z białek. Usmażone spienione jajka wykładamy w całości na talerz, w środek, wcześniej zrobionego gniazda z cebuli i wędzonki.








Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz