sobota, 1 lipca 2017

Szpinakowe ciasto z kremem.



Polecam na deser do kawy porannej lub popołudniowej delikatne, smaczne ciasto szpinakowe z kremem.


Składniki:

Mąka pszenna, tortowa 3 szklanki
jajka kurze 8 szt.
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
olej 1 szklanka
szpinak mrożony 40 dag


Krem:

500 ml śmietanki 36 % (dobrze schłodzonej)
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (do smaku)
aromat waniliowy

Przygotowanie kremu:






Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszamy ręcznie.

Wykonanie ciasta:

Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, dodajemy pół szklanki oleju i blenderem rozdrabniamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy wałkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pozostały olej, na koniec dodajemy szpinak i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 24/36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25-30 minut, do momentu aż patyczek w niego wbity będzie suchy. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Ostudzone wyjmujemy z formy i przecinamy na dwa plastry. Plastry ciasta przekładamy kremem. Górę ciasta również smarujemy cienko kremem oraz posypujemy czekoladą lub kakao. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz