Pieczony razem z młodymi ziemniakami schab, marynowany w ziołach.
Składniki:
schab wieprzowy bez kości 1,5 kg
ziemniaki młode 14 szt.
łodygi selera 4 szt.
łodygi lubczyku kilka
marynowane pieczarki
marynowana ostra papryka
Marynata:
Przyprawy:
majeranek 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
liść laurowy mielony 1/2 łyżeczki
ziele angielskie mielone 1/2 łyżeczki
pieprz czarny 1 łyżeczka
tymianek 1/2 łyżeczki
czosnek granulowany 2 łyżeczki
ocet jabłkowy 25 ml
olej 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
Papryka czerwona 1 łyżeczka
Wszystkie przyprawy mieszamy, umieszczamy w małej salaterce. Zalewamy olejem i octem, mieszamy i czekamy 20 minut aż marynata dojrzeje z przyprawami.
Wykonanie:
Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami schab nacieramy wcześniej zrobioną marynatą ziołową. Po natarciu marynatą nakłuwamy schab patyczkiem od szaszłyków z każdej strony, oraz masujemy mięso z marynatą tak żeby jak najwięcej marynaty wchłonęło mięso. Pojemnik ze schabem zawijamy folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach podsmażamy schab na gorącym tłuszczu z każdej strony. W między czasie ziemniaki młode myjemy, oraz ścieramy powierzchnię skórki. Otarte i wymyte ziemniaki obtaczamy w pozostałej marynacie w której marynował się schab. Wkładamy obsmażony schab do piekarniczego rękawa, ziemniaki i łodygi selera oraz lubczyku. Zawiązujemy rękaw, robimy kilkanaście dziurek wykałaczką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeżeli schab będzie już miękki, rozcinamy worek wzdłuż, lekko odchylamy i dopiekamy 15 minut, tak żeby nam się zarumienił schab. Gotowy schab wykładamy na talerz, kroimy w grubsze plastry i podajemy z upieczonymi ziemniakami, pieczarkami i papryką. Plastry schabu polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz