Nalewka działa przeciwgorączkowo. Skuteczna w leczeniu przeziębień i infekcji grypowych. Pomaga w leczeniu anemii i likwiduje zaparcia. Użyteczna w leczeniu wątroby.
Składniki:
owoce berberysu 1 kg
cukier 50 dag
liście z drzewa cytrynowego 15-18 szt.
alkohol 47% (1 litr spirytusu rozcieńczony z litrem wody)
Wykonanie:
Umyte, oczyszczone osuszone owoce berberysu wstawiamy do zamrażalnika na tydzień. Po tygodniu berberys wkładamy do słoja. Dodajemy liście z drzewa cytrynowego i zalewamy alkoholem (1 litr spirytusu 95%, rozcieńczony z litrem wody). Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po okresie maceracji nalew wytrawny zlewamy a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 14 dni, codziennie mieszamy w celu dokładnego rozpuszczenia się cukru. Cukier wyciągnie z berberysu jeszcze wiele dobrych składników. Po okresie maceracji z cukrem, zlewamy nalew słodki i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Filtrujemy i nalewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawiamy w ciemne chłodne miejsce (piwnica) na okres 6 miesięcy do dojrzewania nalewki. Po tym okresie możemy delektować się pysznym smakiem nalewki,ale nalewka im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy schłodzoną.
Działanie:
Nalewka działa przeciwgorączkowo. Skuteczna w leczeniu przeziębień i infekcji grypowych. Pomaga w leczeniu anemii i likwiduje zaparcia. Użyteczna w leczeniu wątroby.
Dawkowanie:
Pić trzy razy dziennie po piętnaście do dwudziestu kropli przed jedzeniem.
Na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz