poniedziałek, 4 września 2017

Placki ziemniaczane z rumiano smażonymi kostkami mięsa, polane sosem.



Placki ziemniaczane zawsze są smaczne i mają swoich wielbicieli. Te placki są z dodatkiem mięsa z gulaszu i polane są sosem. Polecam :)

Składniki:

ziemniaki 7 szt.
jajka kurze 2 szt.
mąka 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy pół łyżeczki
cebula połowa
majeranek 1 łyżka
olej do smażenia

Wykonanie:

Wykonanie gulaszu:

mięso wieprzowe gulaszowe 40 dag
przyprawa do gulaszu 3 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
mąka pszenna do zagęszczenia 1 łyżka
bulion warzywny 1,5 litra
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna 2 łyżki
sos sojowy ciemny 2 łyżki

Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i solą. Przyprawione kostki mięsa podsmażamy na patelni. W między czasie gotujemy bulion z włoszczyzny suszonej z dodatkiem pasty rosołowej i sosu sojowego. Podsmażone mięso dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Jeżeli mięso i warzywa będą miękkie, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i zagęszczamy sos mąką wymieszaną w połowie szklanki wody.

Wykonanie placków:

Ziemniaki i cebulę ścieramy na pulpę, dodajemy sól, pieprz ziołowy jajka, majeranek i mąkę, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Placki smażymy na gorącym oleju, placki muszą być nieco większe, takie średnicy małej patelni (około 20 cm). Usmażone placki odtłuszczamy na ręczniczkach papierowych. Na połowę rozłożonego placka nakładamy kostki mięsa z gulaszu, drugą połową placka przykrywamy kostki mięsa, polewamy sosem.







Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz