niedziela, 24 grudnia 2017

Biała kaszanka na mięsie z ogonów, z suszonymi pomidorami.


Bardzo zdrowa i smaczna kaszanka, smaku nie da się opisać :) Jest to kaszanka zrobiona nie w osłonce lecz sprasowana w pojemniku. Kaszanka jest pikantna, gdyż dodany jest ostry sos z papryczek.

Składniki:

kasza gryczana 2 szklanki
kasza jęczmienna 2 szklanki
wywar z gotowania mięs 8 szklanek
pasta rosołowa 1 łyżka
mięso z ogonów
ostry sos z papryczek
suszone pomidory
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
majeranek

Wykonanie:

Ugotowane wędzone ogony wieprzowe obieramy z mięsa, bez skóry. Mięso drobno kroimy. Odmierzamy 8 szklanek wywary. Do garnka wlewamy wywar, dodajemy pastę rosołową, ostry sos z papryczek, drobno pokrojone suszone pomidory,mięso i przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania się. W między czasie moczymy i płuczemy kasze. Do gotującego się wywary dodajemy osączone z wody kasze. Gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz. Jeżeli składniki w garnku będą gęstnieć kończymy parzenie, przykrywamy garnek i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kaszanka jest gotowa. Kasze ładnie dojdą. Mieszamy kaszankę i wkładamy do większego pojemnika, uciskamy i równam. Zimną wstawiamy na noc do lodówki. Po kilku godzinnym chłodzeniu możemy kaszankę wyjąć z pojemnika lub kroić ją w pojemniku. Kaszanka jest przygotowana tylko do smażenia, usmażona razem z cebulką jest pyszna. Jeżeli ktoś chce, może tym farszem nadziać osłonki, jelita i parzyć 30 minut w temperaturze 70-75 stopni.














Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz