czwartek, 22 marca 2018

Leczo z białą kiełbasą.



Leczo z białą kiełbasą podane z kaszą gryczaną. Polecam.


Składniki:

biała kiełbasa 4 szt.
papryka czerwona słodka 1 szt.
pieczarki 30 dag
cebula 5 szt.
pomidory krojone 1 puszka
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
koper
sól
pieprz ziołowy
kasza gryczana 1,5 szklanki
woda 3 szklanki

Wykonanie:

Kiełbasę parzymy w 75 stopniach Celsjusza 20 minut, pieczarki myjemy, kroimy na połówki i obgotowujemy 15 minut. Cebule obieramy, kroimy w pół plastry i smażymy razem z pieczarkami do momentu ładnego zeszklenia się cebuli. Zeszkloną cebulę , pieczarki, przekładamy do garnczka, wlewamy szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy pokrojone w 3 centymetrowe kawałki białą kiełbasę, pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę, domową pastę rosołową i pomidory z puszki. Dusimy na wolnym ogniu kilkanaście minut aż papryka puści sok i zmięknie. Dodajemy pokrojony drobno koper, mieszamy, doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Kończymy gotowanie. W między czasie parzymy kaszę gryczaną w 3 szklankach osolonej wody. Leczo podajemy z parzoną kaszą gryczaną.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz