niedziela, 21 kwietnia 2019

Morszczuk po grecku.



Filety z morszczuka duszone w warzywach z dużą ilością przypraw i winem wytrawnym. Podajemy jako zimną przystawkę.

Składniki:

filet z morszczuka 8 szt.
marchew 3 szt.
pietruszka korzeń 1 szt
por 10 cm
seler 1/4
cebula 2 szt.
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
sos sojowy ciemny 2 łyżki
białe, wytrawne wino 1 szklanka 200 ml
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
papryka mielona słodka 3 łyżeczki
majeranek 2 łyżki
mąka pszenna do panierowania ryby

Wykonanie:

Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w piórka. Posolone, doprawione pieprzem kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a do garnczka wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy szklanką wytrawnego, białego wina i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę jeszcze dusimy. Gotowy sos studzimy. W pojemniku układamy warstwę ostudzonego sosu, usmażone filety i tak układamy do wyczerpania składników.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz