poniedziałek, 20 maja 2019

Ciasto z rabarbarem na kruchym cieście z pianką.



Pyszne ciasto z rabarbarem, upieczone na kruchym cieście z poziomkową pianką. Polecam.


Składniki:

rabarbar 1,2 kg po obraniu
cukier 20 dag
budyń śmietankowy 3 opakowania
cukier puder do posypania ciasta
blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 1 szklanka
mąka pszenna Typ 450 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g

Pianka:

białka z 4 jajek
kisiel poziomkowy z cukrem

Wykonanie:

Nadzienie:

Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półtora centymetrowe plasterki, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 10 godzin. Po 10 godzinach rabarbar odcedzamy na sicie. Soku powinno być około pół litra litr, jeżeli nie ma tyle to uzupełniamy zimną, przegotowaną wodą do połowy litra. Budyń gotujemy na soku z rabarbaru. Do ciepłego budyniu dodajemy rabarbar, mieszamy.

Ciasto:

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy rabarbar z budyniem. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych wiśni. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy pokroić na porcje i  posypać cukrem pudrem.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz