Czorne kluski śląskie to duże, okrągłe kluski ziemniaczane zrobione z tartych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem cebuli i pieprzu. Ugotowane kluski śląskie podajemy okraszone skwarkami z zarumienioną cebulą.
Składniki:
łopatka wieprzowa mielona 60 dag
kartofle 5 kg
skrobia ziemniaczana pół szklanki (w zależności od gatunku ziemniaków)
cebula 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
smalec
podgardle wieprzowe
majeranek
Wykonanie:
Okrasa:
Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Kluski:
Dwa kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe trzy kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej. Gotowane mięso mielimy, solimy, pieprzymy dodajemy czosnek, dobrze wyrabiamy. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej. Formujemy Okrągłe kule, nadziewamy mięsem i stopniowo wkładamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy 10 od wypłynięcia klusek do góry. Gotowe kluski podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz