Kotlet schabowy podany z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
schab 2 plastry
Jajo kurze 2 szt.
bułka tarta
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
młode ziemniaki 1,5 kg
kapusta pekińska 1 mała
marchew 1 szt.
cebula 1 szt.
oliwa 3 łyżki
majonez 2 łyżki
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry schabu smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, posypujemy je koprem i lekko potrząsając mieszamy. Z kapusty pekińskiej robimy surówkę, surówkę robimy na samym początku, zrobioną wstawiamy do lodówki. Kapustę kroimy w cienkie paski, obraną, wymytą marchew trzemy na dużych oczkach, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,sól, pieprz do smaku, oliwę i majonez. Wszystkie składniki mieszamy. Usmażone kotlety podajemy z młodymi ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz